Kuchnia włoska i hiszpańska

Dla Włochów jedzenie jest sztuką i to nie tylko przyrządzania posiłków, ale także ich celebrowania. Z moich pobytów we Włoszech wyniosłam przekonanie, że kuchnia włoska jest dlatego tak popularna i lubiana, ponieważ nie opiera się na skomplikowanych technikach czy trudno dostępnych produktach. Jej sekret tkwi w doborze składników. Najbardziej charakterystyczne to oliwa, ocet balsamiczny, szynka parmeńska, sery, warzywa, ryby i owoce morza oraz świeże zioła. Oczywiście mowa tutaj o tradycyjnej kuchni włoskiej, a nie o jej fast foodowych odpowiednikach. Kuchnia Półwyspu Apenińskiego jest do dzisiaj bardzo zróżnicowana i często znacznie odbiega od stereotypowych o niej wyobrażeń. Dla mnie odkryciem były zupy i przystawki (przede wszystkim różne warianty grillowanych bakłażanów). Poniżej zamieszczam kilka przepisów na dania kuchni włoskiej. Są to przepisy oryginalne, jak również moje własne wariacje na temat Włoch.

Zupa minestrone

Zupa neapolitańska

Pizza a’la Ricardo

Spaghetti z zielonym groszkiem

Tagliatelle z tuńczykiem

Kuchnia hiszpańska to potrawy różnych regionów i narodów Hiszpanii. Ogromny ruch turystyczny spowodował (mam w nim również swój udział), iż pewne potrawy uchodzą, poza Hiszpanią, za symbole iberyjskiej kuchni – paella, gazpacho, tortilla czy, coraz modniejsze w pozostałych częściach Europy, tapas. Gdy tylko jestem w Hiszpanii, staram się uciekać od zatłoczonych centrów miast i szukać miejsc, które odwiedzają „miejscowi” – to właśnie tam można naprawdę smacznie zjeść. Czasem wystarczy minąć kilka przecznic i znajdziemy się w zupełnie innej kulinarnej rzeczywistości. Każdy turysta powinien w restauracjach czy w barach zwracać uwagę na dania regionu, w którym właśnie przebywa (w skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża – Andaluzja,  jak i potrawy ludów pasterskich – północna Hiszpania). W moim osobistym odczuciu cała kuchnia hiszpańska jest wspaniała, czego niestety nie można powiedzieć o całym Półwyspie Iberyjskim. Kuchnia portugalska, choć po sąsiedzku, nie jest moim zdaniem taka smaczna, chociaż i w niej można znaleźć też coś dobrego (np. zupa caldo verde). Zapraszam do świata kuchni iberyjskiej, oto kilka wypróbowanych przeze mnie przepisów. Smacznego!

Gazpacho

Paella mixta

Crema catalana

Caldo verde