Dla Włochów jedzenie jest sztuką i to nie tylko przyrządzania posiłków, ale także ich celebrowania. Z moich pobytów we Włoszech wyniosłam przekonanie, że kuchnia włoska jest dlatego tak popularna i lubiana, ponieważ nie opiera się na skomplikowanych technikach czy trudno dostępnych produktach. Jej sekret tkwi w doborze składników. Najbardziej charakterystyczne to oliwa, ocet balsamiczny, szynka parmeńska, sery, warzywa, ryby i owoce morza oraz świeże zioła. Oczywiście mowa tutaj o tradycyjnej kuchni włoskiej, a nie o jej fast foodowych odpowiednikach. Kuchnia Półwyspu Apenińskiego jest do dzisiaj bardzo zróżnicowana i często znacznie odbiega od stereotypowych o niej wyobrażeń. Dla mnie odkryciem były zupy i przystawki (przede wszystkim różne warianty grillowanych bakłażanów). Poniżej zamieszczam kilka przepisów na dania kuchni włoskiej. Są to przepisy oryginalne, jak również moje własne wariacje na temat Włoch.
Spaghetti z zielonym groszkiem
Kuchnia hiszpańska to potrawy różnych regionów i narodów Hiszpanii. Ogromny ruch turystyczny spowodował (mam w nim również swój udział), iż pewne potrawy uchodzą, poza Hiszpanią, za symbole iberyjskiej kuchni – paella, gazpacho, tortilla czy, coraz modniejsze w pozostałych częściach Europy, tapas. Gdy tylko jestem w Hiszpanii, staram się uciekać od zatłoczonych centrów miast i szukać miejsc, które odwiedzają „miejscowi” – to właśnie tam można naprawdę smacznie zjeść. Czasem wystarczy minąć kilka przecznic i znajdziemy się w zupełnie innej kulinarnej rzeczywistości. Każdy turysta powinien w restauracjach czy w barach zwracać uwagę na dania regionu, w którym właśnie przebywa (w skład kuchni hiszpańskiej wchodzą zarówno potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie z południowego wybrzeża – Andaluzja, jak i potrawy ludów pasterskich – północna Hiszpania). W moim osobistym odczuciu cała kuchnia hiszpańska jest wspaniała, czego niestety nie można powiedzieć o całym Półwyspie Iberyjskim. Kuchnia portugalska, choć po sąsiedzku, nie jest moim zdaniem taka smaczna, chociaż i w niej można znaleźć też coś dobrego (np. zupa caldo verde). Zapraszam do świata kuchni iberyjskiej, oto kilka wypróbowanych przeze mnie przepisów. Smacznego!