Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 g włoskiej kapusty (jest ona najbardziej zbliżona do kapusty couve tronchuda)
- kiełbasa chorizo (ponieważ jest pikantna warto poeksperymentować samodzielnie z ilością)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 l wody
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka i wrzucić do garnka. Dodać całe ząbki czosnku i chorizo w całości (nie kroić i nie nakłuwać). Wszystko zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać, a cebula będzie miękka. Wyjąć chorizo. Zupę zmiksować blenderem na gładki, dość gęsty krem. Kapustę poszatkować na cienkie paseczki (użyć tylko miękkiej części liści), dodać do przetartej zupy razem z 2 łyżkami oliwy i gotować jeszcze ok. 15-20 min., aż kapusta zmięknie. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Chorizo pokroić w plasterki i dodać do talerzy z zupą. Caldo verde można serwować gorące lub letnie.