Zupa neapolitańska

Składniki:

  • 400 – 500 g żółtego sera (drobno startego)
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 l bulionu
  • 1-2 cebule przesmażone na oliwie
  • śmietana
  • sól, pieprz, papryka
  • kminek (nie za dużo, bo ma silny zapach i ostry cierpko-korzenny smak)

Sposób przyrządzenia:

Zagotować mleko i zalać nim starty ser. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Usmażyć cebulę i wrzucić do podgrzanego bulionu. Dodać przyprawy. Chwilę razem pogotować. Ser z mlekiem dodać już do gotowej zupy. Po dodaniu sera zupę gotować na małym ogniu stale mieszając (do całkowitego rozpuszczenia sera). Nie doprowadzać do wrzenia. Na koniec dodać śmietanę (koniecznie przed dodaniem zahartować). Zupę podawać z cienkim makaronem nitki.