Pizza a’la Ricardo

Jest to pizza wg przepisu mojego znajomego z Rzymu, Ricardo zrobił tę pizzę u siebie w domu z okazji naszego spotkania. Miałam sposobność przyglądać się jak została przygotowana i zjeść jej całkiem sporą część (dziękuję Pani Urszuli za zanotowanie przepisu i przetłumaczenie go na polski). Jest to więc w 100% oryginalna włoska receptura.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garnuszek wody (250-300 ml)
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Podgrzać wodę (ciepła), rozpuścić w połowie wody drożdże. Rozsypać mąkę i wlać rozpuszczone drożdże. Jeżeli jest za mało wody, wyrabiając ciasto dolewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto ma być elastyczne, tak aby nie przyklejało się do rąk. Zrobić formę piłki, posmarować z wierzchu oliwą, przykryć serwetką i zostawić na 2 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po 2 godz. rozwałkować ciasto. Ilość jest na dwie blaszki do pizzy (albo i więcej jeżeli są małe), posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na godzinę, aby jeszcze wyrosło.

Następnie wyciągnąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na wierzch co się chce, np. pomidory, mozzarellę, szynkę, grzyby, świeżą bazylię itd. Polać odrobiną oliwy.

Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury i włożyć pizzę. Pieczenie w piekarniku elektrycznym: 10 min. góra i dół, 10 min. sam dół.

Mój sos do pizzy

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory, dodać sól, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oregano. Jak sos będzie miał już idealną, gęstą konsystencję, dodać bazylię, przemieszać i zdjąć z ognia.