Gazpacho

Składniki:

  • 2 kg pomidorów (sparzone, bez skórki)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 długi ogórek
  • 1 cebula czerwona (nieduża)
  • 1 pęczek dymki
  • 5 kromek białego chleba (może być tostowy)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, papryka, zioła prowansalskie – do smaku

Sposób przygotowania:

Usunąć skórkę z chleba, miąższ rozerwać na kawałki. Warzywa pokroić w kostkę, trochę zostawić do podania w zupie, resztę zmieszać z chlebem i zmiksować (gdyby zupa była za gęsta można dodać soku pomarańczowego lub wody). Zmiksowane warzywa przetrzeć przez sito. Dodać ocet i oliwę, doprawić, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać pokrojonymi w kostkę warzywami i ewentualnie natką pietruszki.