Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka mąki
- 200 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego instant (ja wybieram ekologiczne kostki rosołowe, które nie zawierają konserwantów, tłuszczów utwardzonych, a także nie mają glutaminianu sodu)
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 300 g mrożonego groszku
- 250 g makaronu spaghetti
- biały pieprz, sól, szczypta cukru
- listki bazylii
- ew. cząstki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, zeszklić. Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Dolać śmietanę i 200 ml zimnej wody. Poczekać, aż całość zawrze. Wtedy dodać bulion, gotować jeszcze 5 min. Pod koniec doprawić sos solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu. Na 5 min. przed końcem gotowania wrzucić do garnka zamrożony groszek. Makaron z groszkiem odcedzić na sitku.
Odcedzony makaron z groszkiem wymieszać z sokiem i skórką z cytryny (do smaku, nie musimy dodawać całego soku i skórki). Polać sosem. Przed podaniem udekorować listkami bazylii i cząstkami cytryny.