Spaghetti z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego instant (ja wybieram ekologiczne kostki rosołowe, które nie zawierają konserwantów, tłuszczów utwardzonych, a także nie mają glutaminianu sodu)
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g mrożonego groszku
  • 250 g makaronu spaghetti
  • biały pieprz, sól, szczypta cukru
  • listki bazylii
  • ew. cząstki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, zeszklić. Następnie oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Dolać śmietanę i 200 ml zimnej wody. Poczekać, aż całość zawrze. Wtedy dodać bulion, gotować jeszcze 5 min. Pod koniec doprawić sos solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie wg przepisu podanego na opakowaniu. Na 5 min. przed końcem gotowania wrzucić do garnka zamrożony groszek. Makaron z groszkiem odcedzić na sitku.

Odcedzony makaron z groszkiem wymieszać z sokiem i skórką z cytryny (do smaku, nie musimy dodawać całego soku i skórki). Polać sosem. Przed podaniem udekorować listkami bazylii i cząstkami cytryny.