Składniki:
- 600 ml śmietanki (słodkiej, 12%)
- 60 ml mleka (1/4 szklanki)
- 3 laski cynamonu (podzielone wzdłuż na pół)
- skórka starta z jednej cytryny
- 5 żółtek
- 1 całe jajko
- 75 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru dodatkowo
- 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru (najlepiej cukier trzcinowy nierafinowany „Dark muscovado”)
Sposób przygotowania:
Do rondla wlać śmietankę i mleko, dodać laski cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzewać, doprowadzając niemal do wrzenia. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut, przelać przez sitko.
Utrzeć jajko, żółtka i cukier puder w misce a białą, gęstą masę. Wlać powoli do gorącej, przecedzonej śmietanki.
Nagrzać piekarnik do 150°C. Umieścić 6 żaroodpornych foremek (o pojemności 1/2 szklanki, czyli 125 ml) w brytfannie. Rozdzielić masę jajeczno-śmietankową pomiędzy foremki. Wlać tyle wrzącej wody do brytfanny, aby sięgała połowy wysokości foremek. Piec, bez przykrycia ok. 35 minut (do chwili, gdy masa się zetnie). Wyjąć foremki z wody, ostudzić. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 godziny (a najlepiej na noc).
Przesiać mielony cynamon, cukier puder i brązowy cukier przez gęste sitko. Posypać po wierzchu każdą foremkę. Przykryć, umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę.
Po godzinie warstwę cukru w foremkach delikatnie spryskać wodą i wstawić foremki do bardzo rozgrzanego piekarnika (na 2 minuty) aby cukier uległ karmelizacji (albo użyć specjalnego palnika). Włożyć do lodówki do chwili, gdy cukier zastygnie.