Krem kataloński (Crema catalana)

Składniki:

  • 600 ml śmietanki (słodkiej, 12%)
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 3 laski cynamonu (podzielone wzdłuż na pół)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 75 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru dodatkowo
  • 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru (najlepiej cukier trzcinowy nierafinowany „Dark muscovado”)

Sposób przygotowania:

Do rondla wlać śmietankę i mleko, dodać laski cynamonu i skórkę z cytryny. Podgrzewać, doprowadzając niemal do wrzenia. Zdjąć z ognia, odstawić na 5 minut, przelać przez sitko.

Utrzeć jajko, żółtka i cukier puder w misce a białą, gęstą masę. Wlać powoli do gorącej, przecedzonej śmietanki.

Nagrzać piekarnik do 150°C. Umieścić 6 żaroodpornych foremek (o pojemności 1/2 szklanki, czyli 125 ml) w brytfannie. Rozdzielić masę jajeczno-śmietankową pomiędzy foremki. Wlać tyle wrzącej wody do brytfanny, aby sięgała połowy wysokości foremek. Piec, bez przykrycia ok. 35 minut (do chwili, gdy masa się zetnie). Wyjąć foremki z wody, ostudzić. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 godziny (a najlepiej na noc).

Przesiać mielony cynamon, cukier puder i brązowy cukier przez gęste sitko. Posypać po wierzchu każdą foremkę. Przykryć, umieścić w lodówce na ok. 1 godzinę.

Po godzinie warstwę cukru w foremkach delikatnie spryskać wodą i wstawić foremki do bardzo rozgrzanego piekarnika (na 2 minuty) aby cukier uległ karmelizacji (albo użyć specjalnego palnika). Włożyć do lodówki do chwili, gdy cukier zastygnie.