Składniki:
- 400 g piersi kurczaka
- 250 g krewetek
- 250 g małży
- 250 g innych owoców morza
- 1/2 łyżeczka szafranu
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka oliwy
- 1 kiełbasa chorizo (ok. 150 g), pokrojona w plasterki
- 1 cebula czerwona (150 g), posiekana
- 300 g ryżu (jest specjalny hiszpański ryż do paelli)
- 1 czerwona papryka (150 g), drobno pokrojona
- 300 g pomidorów, obrane ze skóry, pozbawione pestek i drobno pokrojone
- 1/2 l bulionu
- 200 g fasolki szparagowej (może być konserwowa ze słoika)
- 1/2 szklanki groszku (może być konserwowy lub mrożony)
- gruboziarnista sól
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć. Owoce morza przygotować wg przepisu na opakowaniu (mogą wymagać obrania, oczyszczenia, ew. pokrojenia). Wymieszać szafran z winem, odstawić na 30 min. Rozgrzać oliwę na patelni (patelnia powinna być duża i mieć pokrywkę, która będzie potrzebna później), usmażyć plasterki chorizo. Osączyć na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni usmażyć cebulę. Wlać wino z szafranem, dodać ryż i paprykę, podgrzewać, mieszać, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać pomidory i ok. 1/4 l bulionu. Gotować, mieszając, aż bulion zostanie wchłonięty. Dodać pozostały bulion, gotować, mieszając, aż zawartość patelni zawrze, a ryż będzie niemal miękki. Dosolić do smaku. Ułożyć mięczaki, chorizo i fasolkę szparagową na ryżu, podgrzewać, pod przykryciem, ok. 5 min. Dodać kurczaka i groszek, podgrzewać pod przykryciem ok. 10 min. Odstawić, nie zdejmując pokrywki, na 5 min. i dopiero po tym czasie podawać.