Składniki:
- 2 kg pomidorów (sparzone, bez skórki)
- 1 papryka czerwona
- 1 długi ogórek
- 1 cebula czerwona (nieduża)
- 1 pęczek dymki
- 5 kromek białego chleba (może być tostowy)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, papryka, zioła prowansalskie – do smaku
Sposób przygotowania:
Usunąć skórkę z chleba, miąższ rozerwać na kawałki. Warzywa pokroić w kostkę, trochę zostawić do podania w zupie, resztę zmieszać z chlebem i zmiksować (gdyby zupa była za gęsta można dodać soku pomarańczowego lub wody). Zmiksowane warzywa przetrzeć przez sito. Dodać ocet i oliwę, doprawić, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać pokrojonymi w kostkę warzywami i ewentualnie natką pietruszki.